Klub

30 LET VE II. LIZE: BRONZ ZE SEZÓNY 2007/08

30 LET VE II. LIZE: BRONZ ZE SEZÓNY 2007/08

25. 3. 2024 30 LET VE II. LIZE

Po zisku druhého místa vstupoval HC Děčín do sezóny 2007/08 s řadou změn. Na lavičce A-mužstva skončili trenéři Radomír Mikeš a Karel Horák. Děčínští se rovněž museli vypořádat se ztrátou několika opor. Hráčskou kariéru uzavřeli Aleš Havlík, Lukáš Vaníček a Pavel Werner, jenž se posunul do role trenéra. Bývalého útočníka doplnil na lavičce A-týmu Vít Borůvka z Ústí nad Labem. Nové trenérské duo navíc přišlo i o další dva klíčové hráče, do Chomutova zamířil lídr útoku Jaroslav Hašek a do Litoměřic, respektive Ústí nad Labem, brankářská jednička Martin Volke.

Pozitivní naopak byly návraty, aktivní činnost v děčínském týmu obnovili obránce Karel Bedan a forvard Oldřich Kratochvíl. A-mužstvo se mohlo těšit i ze zbrusu nové kabiny, kterou jim mohly závidět kdejaké extraligové celky. Vzhledem k rozsáhlé hráčské obměně, nemělo vedení klubu přehnané cíle. Vytyčenou metou byl postup do play-off.

Změny se dotkly již tradičně i 2. ligy. Soutěž se v ročníku 2007/08 vrátila ke dvoukolovému modelu (doma-venku) během základní části. Po odehrání následovala nadstavba, kde se týmy umístěné na sudých místech skupiny Západ utkaly s lichými celky ze skupiny Střed a naopak. Play-off zůstalo beze změny.

Povedený start do sezóny
Svěřenci trenérů Borůvky a Wernera zahájili sezónu úspěšně, když na svém ledě porazili pražskou Kobru 4:1. Ve výborných výkonech pokračovali i v dalších třech zápasech, v nichž si připsali plný bodový zisk. Úvodní vítěznou sérii Děčína zastavil až v 5. kole Mělník. Po následné výhře přišly hned tři remízy v řadě, ale i tak se děčínští hokejisté pohybovali na předních místech tabulky.

Po základní části na 2. místě
V dalším průběhu sezóny se Děčínští nemohli opřít o nějakou delší bodovou šnůru, díky které by roztrhali už tak vyrovnanou tabulku. I přesto zakončili základní část společně s rokem 2007 na skvělé druhé pozici. Se začátkem roku 2008 se pojil start nadstavby, v jejímž programu čekaly na HC Děčín zápasy s lichými celky ze skupiny Střed.

Nadstavbová část
Start do další fáze druholigového ročníku děčínští hokejisté zvládli, když doma porazili Kutnou Horu 4:2. Následovala ztráta v Nymburce, domácí výhra nad Kolínem a venkovní prohra, tentokrát v Pelhřimově. K této porážce se vzápětí navalily hned dvě další. To mělo za následek propad na páté místo.

Povedený závěr
Ke konci přestupového období ohlásilo vedení HC Děčín příchod nových posil. Děčínský dres nově začali oblékat brankář Erik Štěrba, obránci Kamil Charousek, Jiří Hanousek a útočníci Tomáš Urban, Martin Hartman a Jan Toman. Svěřenci trenérů Borůvky a Wernera se poté vrátili na vítěznou vlnu a v posledních pěti duelech před play-off se hned čtyřikrát radovali z výhry. Povedený závěr posunul Severočechy na 3. místo a do vyřazovacích bojů jim přisoudil soupeře z Pelhřimova.

Stopka ve čtvrtfinále
Děčín potkal v osmifinálové sérii hrané na tři vítězné zápasy šestý Pelhřimov. První měření sil patřilo děčínským hokejistům, kteří před 780 domácími diváky nedali soupeři šanci a vyhráli jasně 5:0. Druhé střetnutí už bylo o poznání vyrovnanější, ovšem i podruhé se radovali domácí. Mančaft z Ústeckého kraje o dalším vítězství rozhodl ve třetí třetině a za stavu 2:0 na zápasy se partie přesunula na Vysočinu. Děčínští nezaháleli a hned první mečbol proměnili v postup. Souboj na pelhřimovském ledě opanovali 5:2 a mohli se těšit na čtvrtfinálové boje proti Milevsku.

Do další série vstoupila děčínská družina smolně, jelikož doma prohrála těsně 1:2. Vrátka do dalšího kola se Severočechům přivřela po dalším vystoupení, jihočeský celek si po výhře 5:2 vytvořil mečbol. Čtvrtfinálové boje skončily v nejkratším možném termínu, neboť i třetí duel patřil Milevsku. Porážka 1:2 na jihu Čech znamenala pro Děčín konec sezóny.

Konečné třetí místo v ročníku 2007/08 bylo po řadě změn, které se v A-týmu před sezónou udály, hodnoceno jednoznačně pozitivně. Vysněné finále sice opět uteklo, ale i tak šlo o jedno z nejlepších umístění tehdejší doby.

Soupiska
brankáři: Lukáš Baroch, Ondřej Michálek, Erik Štěrba, Aleš Zámostný
obránci: Karel Bedan, Ondřej Bulva, Filip Dvořák, Jiří Hanousek, Jan Havlíček, Kamil Charousek, Petr Chotaš, Ivan Kučera, Martin Luka, Ondřej Mašek, Petr Sádovský, Petr Saska, Milan Stezka, Jiří Šohaj
útočníci: Jan Divíšek, Lukáš Drnec, Jan Filipovský, Lukáš Gergel, Martin Hartman, Luboš Hříbal, Kamil Chvátal, Oldřich Kratochvíl, Ondřej Luka, Pavel Marek, David Myšík, Jaroslav Peterka, Martin Postl, Milan Preussler, Michal Saska, Miloš Stibor, Jiří Štverák, Jan Toman, Marcel Tomeček, David Třeštík, Tomáš Urban, Daniel Volráb

Tabulka po 1. část (po odehrané nadstavbě skončil HC Děčín na 3. místě)

zdroj: www.hokej.cz


Kanadské bodování týmu

zdroj: www.hokej.cz


Přehled odehraných zápasů




Partneři

Více
Úvod