Rozhovory

„POVEDLO SE KLUKY DOVEDNOSTNĚ I VÝKONNOSTNĚ POSUNOUT,“ OHLÍŽÍ SE ZA VÝBORNOU SEZÓNOU TRENÉR MLADŠÍCH ŽÁKŮ JAROSLAV HAŠEK

„POVEDLO SE KLUKY DOVEDNOSTNĚ I VÝKONNOSTNĚ POSUNOUT,“ OHLÍŽÍ SE ZA VÝBORNOU SEZÓNOU TRENÉR MLADŠÍCH ŽÁKŮ JAROSLAV HAŠEK

18. 4. 2024 Rozhovor s trenérem Jaroslavem Haškem

Mladší žáci děčínských Medvědů mají za sebou velmi úspěšnou sezónu. V Ústecké skupině Ligy mladších žáků "A" nejprve suverénně ovládli základní část. V následné nadstavbové sk. B navázali na povedené výkony, nechali za sebou týmy jako Spartu, Plzeň nebo Kladno a ukořistili 1. místo. Našim hokejistům se dařilo i v CCM lize U12, kde se díky triumfu v základní části kvalifikovali na závěrečný turnaj nejlepších čtyř týmů z celé republiky. V něm mladí Grizzly padli až ve finále a z Plzně si odvezli další parádní umístění. Povedený ročník hodnotil hlavní trenér Jaroslav Hašek, který v rozhovoru prozradil, v čem spočívala síla družstva a také se dotkl výhod ranních tréninků.

Začneme postupně, a to základní částí Ligy mladších žáků “A“. V Ústecké skupině, kam patřila družstva jako třeba Litvínov, Karlovy Vary nebo Piráti Chomutov, jste zcela dominovali a jasně ji ovládli. Jak se za tím zpětně ohlížíš?
Před sezónou jsme si nastavili kromě výkonnostních cílů (rozvoj hráčů) i tři výsledkové. Základní část, postup do nadstavbové části a CCM liga. Jako první cíl byl postup ze základní skupiny do nadstavby a tím si zajistit větší počet kvalitnějších utkání. Že nakonec vyhrajeme skupinu bez ztráty bodu, je takový bonus navíc.

Měli jste skóre 209:25, což bylo oproti ostatním týmům o parník jinde. Nejenže jste dokázali nasázet plno branek, ale zároveň jste moc neinkasovali. S tím jste jako trenéři museli být spokojení, že ano?
Ono to souvisí s naší filozofií hry. Chceme hrát maximálně aktivně, neustále bruslit a vyvíjet tlak na soupeře. Vyznáváme jednoznačně útočný styl hry od všech hráčů, tedy i od obránců a tím dostáváme soupeře pod tlak.

Suverénní jízda pokračovala i v nadstavbě, kterou jste rovněž opanovali a připsali si jen tři porážky. Čekal jsi před sezónou takové výsledky?
Nám nejde jen primárně o výsledky jako takové. Ano, samozřejmě, že chceme každé utkání vyhrát, ale to chce i ten soupeř. Navíc jsme vůbec neznali sílu soupeřů, kteří postoupili do nadstavby. Se Spartou, Kladnem, Plzní a dalšími jsme se do té doby prakticky skoro neutkali a nevěděli, co od těchto zápasů očekávat. Vyhrát takto skupinu nadstavby považujeme za úspěch, ale ještě důležitější je neustálý rozvoj hráčů a ten vám dodá jen kvalitní trénink a těžké zápasy.

Poráželi jste týmy jako Litvínov, Karlovy Vary, Kladno nebo Spartu. Jak cenné je, že jste nechali za sebou kluby, které mají širokou základnu dětí?
Nejenže mají tyto kluby širokou základnu dětí, ale zároveň si stahují i hráče z okolních klubů a tím pádem jsou kvalitnější. My pracujeme pouze s omezeným počtem dětí a hráči nám do těchto klubů spíše odcházejí, i když máme lepší výsledky a tyto kluby porážíme.

Povedeně jste se prezentovali i v CCM lize U12. Po ovládnutí základní části jste nakonec skončili na finálovém turnaji na nádherném 2. místě. Jak si ceníš tohoto úspěchu a toho, že jste se mohli poměřit zase s dalšími družstvy z republiky?
My jsme se do této mimosvazové soutěže přihlásili proto, abychom měli další těžké zápasy pro naše kluky a postup do závěrečného turnaje CCM ligy byl pro nás bonus navíc. V základní skupině jsme za sebou nechali celky jako Liberec, Spartu, Litvínov, Ml. Boleslav a Letňany, takže to bereme jako úspěch. Na finálovém turnaji nejlepších čtyř týmů z celé republiky jsme dvakrát vyhráli a jednou prohráli, navíc jsme opět potkali týmy, se kterými jsme ještě nikdy nehráli, a to bylo pro kluky zajímavé. Odvezli jsme si jen samé pozitivní zkušenosti.

Celkové hodnocení za sezónou 2023/24 je tedy pozitivní?
Určitě. Povedlo se nám kluky zase o něco dovednostně i výkonnostně posunout, a to je náš cíl. Navíc jsme se prezentovali kombinačním hokejem. Perfektní práci odvedl i můj kolega Martin Luka, za což bych mu chtěl poděkovat. Myslím, že naše spolupráce funguje na jedničku a profitují z toho hlavně děti.

Může tahle povedená sezóna pro hráče v takovém věku něco znamenat?
Upřímně říkám, že pro hráče to vůbec nic neznamená. Musí tvrdě pracovat a makat a až teprve budoucnost ukáže, zda na to mají nebo ne. Rozhoduje se až v dorostu, juniorce, a hlavně v přechodu do dospělého hokeje. Pořád je těm dětem pouze 12 let. To, že je někdo z nich šikovný teď, neznamená, že se hokejem bude třeba jednou živit. Důležitější je škola a rodinné zázemí a na tom bych já osobně stavěl.

V čem byla největší síla vašeho družstva, sešel se v Děčíně silný ročník?
Síla byla právě v tom kolektivu. Ano tento ročník se povedl, protože jsou v něm hráči, kteří chtějí jeden druhého ve všem porazit. Je v nich zdravá soutěživost, kterou my trenéři jenom podporujeme. Tím se motivují sami navzájem a zlepšují se. Všichni hráči přispěli k této povedené sezóně, jeden bez druhého by to nikdy nedokázali.

Překvapil tě tenhle tým v něčem a v čem tě nejvíce potěšil?
Jelikož jsme spolu už několik sezón, tak mě v ničem zásadně nepřekvapil. A na dotaz, v čem mě nejvíce potěšil, tak v morální síle toho kolektivu. Konkrétně v tom, že když se některá utkání nevyvíjela úplně podle našich představ, tak kluci dokázali najít jakousi vnitřní sílu a tyhle zápasy otočili a překlopili na naši stranu. Naposledy třeba při turnaji na Slovensku, kde proti nám nastupovaly výběry krajů z Čech, Finska, Slovenska a Polska a kluci odehráli všechny zápasy s enormním nasazením a bojovností.

Vy jste letos, podobně jako v jiných sezónách, mohli díky spolupráci se základní školou Březová využívat možnost ranních tréninků. V čem jako trenér vidíš výhody školních tréninků?
Určitě je velká výhoda školních tréninků z několika hledisek. Jako největší výhodu považujeme to, že odpoledne mají děti volno a mohou jít třeba ven na hřiště nebo s rodiči do přírody či mít jinou aktivitu, a ne trávit téměř každé odpoledne na zimáku. Život přeci není jenom o hokeji. Klubu to pak přináší výhody s obsazeností ledové plochy v odpoledních hodinách, kam se kapacitně všechny kategorie prostě nevejdou. A v neposlední řadě jsou děti dopoledne plné energie a tréninky tak mají v našich očích větší nasazení a soustředěnost.

Děkujeme za rozhovor


Video - Školní den mladších žáků


Partneři

Více
Úvod