Klub

TRENÉRSKÁ STÁŽ V DÁNSKÉM FREDERIKSHAVNU

TRENÉRSKÁ STÁŽ V DÁNSKÉM FREDERIKSHAVNU

16. 2. 2024 Trenéři HC Děčín v dánském Frederikshavnu

Pod hlavičkou KKV Ústeckého kraje se ve dnech 28. 1. – 1. 2. 2024 zúčastnili trenéři HC Děčín Jaroslav Hašek, Martin Všetečka a Jan Havlíček po boku dalších klubových zástupců z tohoto regionu trenérské stáže v dánském Frederikshavnu. V tamním klubu White Hawks měli možnost nahlédnout do fungování organizace a načerpat nové poznatky pro práci v našem klubu.

Připravený program byl velice rozmanitý napříč všemi kategoriemi, takže každý z trenérů se mohl zaměřit nejen na svou kategorii, ale také sledovat tréninkové jednotky mladších či starších týmů. To vše bylo doplněno zajímavou klubovou prezentací a zápasem nejvyšší soutěže juniorů, ve kterém se utkaly týmy z Frederikshavnu a Aalborgu.

Frederikshavn White Hawks
Frederikshavn leží na úplném severu Dánska a je důležitým dopravním uzlem lodní dopravy. V přístavním městě žije přes 23 tisíc obyvatel, a přesto klub hraje pravidelně nejvyšší dánskou soutěž Metal Ligaen. Stadion, jenž je domovským stánkem klubu Frederikshavn White Hawks, je spíše menší, zhruba pro necelých 3 tisíce diváků. Disponuje však ještě jednou tréninkovou plochou a zázemím srovnatelným s našimi stadiony.

Velký progres dánského hokeje
I když je v Dánsku pouze 25 hokejových stadionů ve 14 městech a jen necelých pět tisíc registrovaných hokejistů, je to země, jež udělala za poslední roky možná největší progres u dospělého i mládežnického hokeje. Dánská seniorská reprezentace hraje posledních dvacet let spolu s Českem mistrovství světa v elitní skupině. Vzestup této destinace na hokejové scéně umocnilo i pořádání světového šampionátu v roce 2018.

Mezi největší hvězdy dánského hokeje, kteří hrají nebo hráli i slavnou NHL, jsou Frans Nielsen, Nikolaj Ehlers, Lars Eller nebo brankář Frederik Andersen, jenž je zároveň odchovancem týmu Frederikshavn White Hawks.

Trenér národního týmu Heinz Ehlers se podílel na zavedení nových tréninkových metod, které začala Dánská hokejová federace do klubů předávat před 13 lety. Pozornost je zaměřena na všechny věkové skupiny mládeže a už od kategorie čtrnáctiletých se pro největší talenty organizují národní tréninkové kempy.

Komentář trenéra Jaroslava Haška:
V klubu Frederikshavn White Hawks jdou spíše „severskou cestou". Trenéři vůbec netlačí na pilu, vše je pohoda a zábava. Kategorie do 14 let nemají zázemí v podobě stálé kabiny, věci nosí do sušáren, kde má každý svou zamykatelnou skříňku. Ve 14 letech se pak hráči rozhodují, zda se chtějí věnovat hokeji naplno, tedy jít cestou „ELITE", nebo mít hokej jen jako zájmovou činnost – „Hobby“. Ti, co se hokeji nevěnují aktivně, mají 2–3 tréninky týdně. Kategorie Elite trénuje až šestkrát týdně a k tomu odehraje i jedno utkání. Polovinu dospělého týmu tvoří vlastní odchovanci, což je opravdu skvělé číslo.

Rozhovor s trenérem Martinem Všetečkou:

Jaká byla stáž v dánském Frederikshavnu a co jste během ní poznali?
V klubu mají určitě zajímavou filozofii a její nastavení. Kategorie do 14 let hrají hrozně moc zápasů i na menších hřištích, ale ne s cílem na samotný výsledek. Program pro hráče 14+ se rozděluje pro ty, co to myslí vážně a chtějí u hokeje zůstat a pro ty, co mají hokej spíš jako zájmový kroužek.

V čem se liší hokejová výchova v Dánsku oproti té naší?
V minulosti jsem absolvoval trenérskou stáž ve Finsku a bylo to podobné. Mladší kategorie trénují spontánně a není přitom kladen důraz na dril, jako je tomu u nás. Děti tam poznávají hokej a zkouší si různé věci sami.

Dánský hokej je na vzestupu, znamená to tedy, že je tam u dětí velký zájem o hokej?
Na vzestupu určitě je, ale možná to bude tím, že hodně hráčů odchází do Švédska nebo Finska a tam se zdokonalují. Viděli jsme trénink nejmenších a podle výrazů byli rodiče i děti nadšené, takže zájem tam asi bude.

Co si z Dánska odvážíš a lákalo by tě navštívit i jiné země v rámci trenérských stáží?
Odvážím si nespočet zážitků, a hlavně spoustu nových věcí, které jsme mohli zkonzultovat se všemi zúčastněnými trenéry. Každá ukázka něčeho jiného trenéra jistě obohatí a může si pak na to udělat svůj vlastní názor. Stáž v Dánsku mě obohatila a určitě bych se rád podíval i do jiných zemí. Děkuji KVV Ústeckého kraje za možnost zúčastnit se této stáže.










Partneři

Více
Úvod