Rozhovory

„NULA V DERBY? JE TO SKVĚLÝ POCIT,“ RADUJE SE LUKÁŠ LAVINGER

„NULA V DERBY? JE TO SKVĚLÝ POCIT,“ RADUJE SE LUKÁŠ LAVINGER

29. 2. 2024 Rozhovor s Lukášem Lavingerem

Po pěti zápasech se děčínští hokejisté mohli opět zaradovat z výhry. Severočeské derby se Slovanem ovládli i ve čtvrtém měření sil a poprvé s tímto soupeřem neinkasovali. Vděčit za to mohou Lukáši Lavingerovi, který všech 22 střel soupeře vychytal a čistým kontem podtrhl skvělý výkon Děčína. Nejtěžší zákrok si čtyřiatřicetiletý gólman schoval na úplný závěr utkání, když se včas přesunul a fantasticky chytil jasnou branku. Co říká dlouholetá opora děčínského brankoviště na svou první nulu v sezóně a jak se ohlíží za atmosférou derby?

Jak chutná nula z derby proti Ústeckému Slovanu?
Určitě je to skvělý pocit, nejenom, že to bylo v derby, ale byla to první nula v sezóně, takže super.

V zápase jsi předvedl 22 úspěšných zákroků, schoval sis ten nejtěžší až na samotný závěr při šanci Jana Rudovského?
Stoprocentně, protože nejdříve jsem neviděl nahrávku a najednou to měl Ruďák mezi kruhy na hokejce, takže jsem se přesunul a trošku se štěstím jsem jeho střelu chytil. Jsem rád, že mi to minutu a půl před koncem nepokazilo nulu, protože v zápase s Mostem to bylo podobný. Dvě třetiny s nulou a pak ve třetí dali gól, takže jsem rád, že se mi to povedlo chytit a byl to určitě nejtěžší zákrok zápasu.

Myslel jsi na nulu, jak minuty ubíhaly, že by mohla vyjít?
Už jsem se naučil nad tím moc nepřemýšlet, ale je pravda, že asi 15 nebo 10 minut před koncem jsem si říkal, že by to už mohlo klapnout. Vypadalo to, že Ústí už takový ten odpor mít nebude, ale vím, že stačí jedna nepozornost, uděláme chybu a dostaneme gól. Takže měl jsem to trochu v hlavě, ale nebyl jsem přesvědčený, že to tak dopadne.

Jaký byl vůbec zápas s Ústím?
Určitě byla skvělá atmosféra. Tím, že dorazilo o čtyři stovky víc diváků, tak to bylo na ledě znát a pomohlo nám to, že jsme byli schopní být neustále v pohybu a hrát pod plným plynem celý zápas. Ústí jsme přehrávali a nepouštěli je moc do šancí, což bylo hlavně díky té skvělé podpoře.

Derby mělo i emoce na ledě, jak ty jako gólman prožíváš, když jsou kolem tebe souboje a šarvátky?
Dřív jsem byl impulzivnější, ale poslední dobou se snažím nenechat se rozhodit, soustředit se sám na sebe, protože od toho tam jsou kolem mě kluci, kteří mě ochrání a poperou se tam a já mám klid na chytání.

O své výhře jste rozhodli ve druhé třetině, ve které jste nasázeli hned čtyři branky, byla klíčová?
Stoprocentně. Navíc jsme dali gól v oslabení, což si myslím, že byl takový ten pomyslný hřebíček do rakve. Takže rozhodně to pomohlo a díky tomu jsme se uklidnili, protože v první třetině jsme měli šance a taky přesilovku 5 na 3, kterou jsme nevyužili. Trošku to samozřejmě mrzelo, ale je dobrý, že jsme to tempo udrželi i ve druhé třetině a prosadili se.

Změnilo se něco ve druhé třetině oproti té první?
Myslím si, že ne, jenom ta koncovka byla lepší.

Je tahle výhra v derby přesně tím, co jste před blížícím play-off potřebovali?
Říkal jsem to klukům po zápase v kabině, že jsme si dokázali, že jsme schopni dávat góly a že je důležitý hrát odzadu, hlavně s nasazením a dodržovat to, co trenéři říkají. Teď jsme to plnili, takže určitě do play-off, i když zbývá ještě jeden zápas, je to pro nás dobrá vzpruha. V Mostě tohle ještě jednou budeme chtít zopakovat a pak uvidíme, koho ze soupeřů dostaneme. Podle toho se připravíme a vlítneme na ně.

Kdyby sis mohl vybrat, tak koho bys radši do play-off, Příbram nebo Letňany?
Ono se to nějak vyvrbí, ale pro mě osobně by byla lepší Příbram, protože v Letňanech není taková atmosféra, jaká je v Příbrami. Ale co se týče kvality soupeřů, tak ta je určitě u obou velká. My ale musíme hrát naši hru a pak máme šanci porazit, ať už jednoho nebo druhého.

Děkujeme za rozhovor


Partneři

Více
Úvod