Rozhovory

„ZAČÍT S HOKEJEM BYCH SE VŮBEC NEBÁL HNED VE ČTYŘECH LETECH,“ ŘÍKÁ TRENÉR PŘÍPRAVKY ROMAN ŠPÍREK

„ZAČÍT S HOKEJEM BYCH SE VŮBEC NEBÁL HNED VE ČTYŘECH LETECH,“ ŘÍKÁ TRENÉR PŘÍPRAVKY ROMAN ŠPÍREK

1. 3. 2024 Rozhovor s trenérem Romanem Špírkem

Každou středu a sobotu probíhají na děčínském zimním stadion tréninky hokejové přípravky. Tak tomu bude až do 27. března, kdy proběhne poslední trénink před koncem letošní sezóny. Trenér Roman Špírek v rozhovoru mimo jiné přiblížil, jaký je průběh přípravky, také prozradil, co je potřeba k tomu, když rodiče chtějí přihlásit dítě na hokej, a ještě se ohlídl za náborovou akcí Týden hokeje.

V Děčíně je každou středu a sobotu na programu hokejová přípravka, můžeš přiblížit, jak probíhá?
Probíhá tak, že se děti nejdříve převléknou v přidělené kabině, s čímž jim pomáhají rodiče, nebo jejich doprovod. Měli by to stihnout tak, aby byly 5 minut před začátkem přípravky u ledové plochy. Na pokyn hlavního trenéra pak můžou vstoupit na ledovou plochu. Děti jsou rozděleny do skupin dle výkonnosti tak, abychom měli oddělené úplné začátečníky od pokročilých. Začátečníci a mírně pokročilí mají trochu jinou náplň tréninkové jednotky. Většina více pokročilých dětí je rozdělena do dalších skupin a děti už vědí, na které straně ledové plochy mají stát. Jakmile jsou děti rozděleny, tak může začít samotná tréninková jednotka.

Náplní tréninku jsou i hry na ledě, jaké jsou u dětí ty nejoblíbenější?
Hry na ledě se kolikrát ani moc neodlišují od her, které znají děti ze školek nebo letních táborů. Jen jsou přizpůsobeny podmínkám ledové plochy. Nejoblíbenější hra je samozřejmě hokej, který si necháváme většinou na závěrečný čas tréninkové jednotky, ale oblíbené jsou další hry, jako třeba honičky nebo soutěžní hry.

V přípravce je potřeba více trenérů a pomocníků, jak si dělíte práci?
Pomocní trenéři jsou velice důležití. Většinou den před přípravkou posílám plán tréninkové jednotky včetně nákresu a potřebných pomůcek. Před samotným tréninkem pak pomocným trenérům přidělím stanoviště a vysvětlím podrobně, na co klademe důraz. Pomocní trenéři jsou většinou ještě hráči mládežnických kategorií HC Děčín. Na stanovištích jsou se starším trenérem, ale někdy se stává, že si přidělenou skupinu odtrénují sami.

V hokeji je rozhodně důležitá úzká spolupráce mezi trenéry i rodiči, jak to funguje na hokejové přípravce?
Spolupráce mezi trenéry a rodiči je velice důležitá. Na hokejové přípravce to funguje tak, že je po celou dobu přítomna vedoucí přípravky paní Pavlíková, která je rodičům k dispozici. Pokud mají rodiče dotaz přímo na trenéra, tak není problém a vše se řeší přímo.

Přípravka je pro děti od 4 do 8 let. Odborníci se úplně neshodnou, jaký věk je pro začátek ten nejideálnější. Kdy je podle tebe pro dítě nejlepší, aby začalo s hokejem?
Začít s hokejem u dítěte bych se vůbec nebál hned ve čtyřech letech. Děti si v tomto věku na ledě většinou jen hrají, získají přirozeně základní bruslařské dovednosti, aniž by si to vlastně uvědomovaly.

V Děčíně proběhla v polovině ledna náborová akce Pojď hrát hokej, na kterou dorazilo 40 dětí, což není vůbec špatné číslo. (Pro srovnání v Ústí se akce zúčastnilo 33 dětí, v Litoměřicích 40) Vypovídá to o něčem?
Náborová akce Pojď hrát hokej se koná už několikátý rok a akce je to povedená. Předchází tomu ale náborová akce našeho klubu, která je daleko důležitější. To, že se přihlásilo 40 dětí, je výborné číslo v konkurenci dalších sportů. Hodně záleží na rodičích, kteří děti na přípravku přivedou.

V Děčíně probíhá nábor neustále, co je potřeba k tomu, aby rodiče přihlásili dítě na hokej?
Náborová akce HC Děčín probíhá celý rok. Rodiče můžou přijít s dětmi na zimní stadion půl hodiny před začátkem přípravky. Pokud mají svoje brusle a třeba lyžařskou helmu, tak už nepotřebují nic jiného. Nahlásí se u paní Pavlíkové a jdou na led.

Když tyto věci nemají, je to problém?
Děti, které nic nemají, můžou přijít také, brusle a helmu jim zapůjčíme zdarma. Postupně dětem zapůjčíme i celou hokejovou výstroj, takže rodičům odpadají s tím spojené finanční náklady.

Ve společnosti panují i názory, že hokej je nebezpečný sport. Co k tomu ty, jako trenér a bývalý hokejista, můžeš říct?
Nemyslím si, že je hokej nebezpečný sport. Samozřejmě se občas může stát nějaké zranění, ale to v každém sportu. Naopak v ledním hokeji se děti naučí žít v kolektivu, disciplíně a samostatnosti. A hokej není jen o bruslení, děti získají kompletní průpravu pro další sporty v rámci celkové přípravy.

Děkujeme za rozhovor


Partneři

Více
Úvod