Klub

30 LET VE II. LIZE: HISTORICKÉ FINÁLE

30 LET VE II. LIZE: HISTORICKÉ FINÁLE

29. 3. 2024 30 LET VE II. LIZE

Druholigový klub z Děčína oznámil před startem ročníku 2011/12 změnu na lavičce A-mužstva. Dosavadní trenérské duo Aleš Havlík a Karel Bedan nahradil jako hlavní kouč Karel Chládek. Pod jeho vedením odehráli severočeští hokejisté osm přípravných zápasů, z nichž pětkrát prohráli. Hráčský kádr nedoznal velkých úprav a pozitivem bylo, že kostra týmu zůstala prakticky stejná jako v předchozí sezóně.

Před startem samotné soutěže oznámilo vedení HC Děčín změnu termínů domácích zápasů. Místo neděle se nově mělo hrát v sobotu, aby hokejisté měli více času věnovat se svým rodinám. Formát 2. ligy byl čtyřkolový a týmy byly rozděleny do třech skupin. Děčínští patřili do Západu, kam nově přibyla Bílina.

Další dvě novinky si děčínský hokejový klub schoval pro své fanoušky až do rozjeté sezóny. Tou první byla úprava loga, na kterém přibyl řvoucí medvěd a druhá se týkala představení nových dresů.

Start do soutěže a rychlý pád na dno
Svěřenci trenéra Chládka si odbyli mistrovskou premiéru na své půdě proti Benešovu, jenž porazili po brankách Ziky, Filipovského a Stezky 3:1. Druhé klání už radost z výhry nepřineslo, jelikož si děčínští hokejisté vylámali zuby na brankáři Milevska a z Jihočeského kraje se vrátili s prázdnou. Chuť si Severočeši spravili v dalším kole, když opět před zraky domácích diváků zapsali vítězství nad Sokolovem. V následujících čtyřech zápasech se děčínská družina musela pokaždé sklonit před soupeřem. Čtvrtá porážka v řadě, která přišla po střetnutí s Bílinou, znamenala pád na poslední místo v tabulce.

Nové dresy přinesly štěstí
K lepším zítřkům se Medvědi nadechli po desátém kole. Čtyřzápasovou vítěznou sérii započali na domácím ledě ve zbrusu nových dresech, ve kterých porazili Milevsko 4:3. Následovalo vůbec první vítězství na venkovních kluzištích, Grizzly po skvělém obratu uspěli v Benešově. I když po čtyřech výhrách přišla studená sprcha v podobě tří porážek, hlavní bylo, že se Děčín odlepil ode dna a postupně se probojoval do středu tabulky. Rok 2011 uzavřel premiérovým skalpem Bíliny a na 6. místě v západní skupině.

Nevídaný kolaps pomohl
Než se druholigová sezona přehoupla do play-off, zbývalo odehrát ještě 11 kol. Děčínští hokejisté se poprvé v roce 2012 radovali až na třetí pokus, a to díky výhře v Benešově. V následujícím utkání byl vidět nevídaný kolaps, jenž potřebovali Medvědi co nejrychleji vymazat z paměti. V zápase proti Milevsku vedli ve 43. minutě už 7:2, ale i takto dobře rozjetý mač nedokázali dotáhnout do úspěšného konce. Hosté vyrovnali a v prodloužení rozhodli. Naštěstí tato nepříjemná ztráta s Děčínem nezacloumala a v dalších třech duelech Grizzly ukořistili plný počet bodů, díky čemuž se posunuli na 4. místo.

5. místo po základní části
O konečném umístění bojovali Severočeši až do posledního kola. V něm měli přivítat pražskou Kobru, která však do Děčína vůbec nedorazila, takže si Medvědi po kontumaci připsali tři body. Místo samotného mače se na zimním stadionu předala ocenění nejlepším hráčům sezóny. Díky tříbodovému zisku zakončili Děčínští základní část na 5. místě a mohli se připravit na play-off boje proti Milevsku

Čtvrtfinále s Milevskem
Vyřazovací část sezóny odstartovala 18. února na půdě jihočeského soupeře. Milevsko skončilo o dva body výše než Děčín, takže mělo výhodu začít čtvrtfinálové boje na svém ledě. První klání vyhrálo díky povedené druhé třetině 4:2. Důsledná obrana a produktivní střelba přinesla Medvědům ve druhém měření sil výhru 4:1 a srovnání série. Hattrick děčínského Tomáše Vávry na jihu Čech přisoudil Severočechům vítězství 6:1 a hlavně mečbol. Ten byl proměněn v postup hned při první příležitosti. Grizzly rozstříleli milevský tým 13:1 a před zraky 600 diváků slavili postup do semifinále, kde je čekala Kobra Praha.

Jasná záležitost v semifinále
Pražský celek měl za sebou úspěšně zvládnutou partii s Jabloncem a díky lepšímu umístění po základní části byl mírným favoritem. Děčínská mašina se však soupeře z hlavního města nezalekla a gólovou přestřelku v Braníku vyhrála 7:5. Druhý bod v sérii přidala v Děčíně, kde tisícovka diváků sledovala vítězství Medvědů 4:2. Bránu do vysněného finále otevřeli Děčínští v Praze, když po fantastickém obratu z 0:4 na 6:4 proměnili první mečbol.

Historické finále
Poprvé v historii postoupili hokejisté Děčína do finále 2. ligy. V něm narazili na vítěze základní části Klášterec, jenž byl považován za velkého favorita. Úvodní finálové představení dospělo až do nájezdů, po kterých byli šťastnější hráči z města ležícího na řece Ohři a po výsledku 5:4 se ujali vedení v sérii. Medvědi v domácím prostředí ukázali zuby i drápy a před fantastickou návštěvou 2685 diváků vyhráli 5:3. Mečbol si po drtivé výhře 10:1 uzmuli žlutomodří, takže Grizzly museli na děčínském ledě odvracet konec sezóny. To se povedlo, jelikož skvělý Lukáš Lavinger v brance vynuloval soupeře a Děčín zvítězil 5:0. Rozhodující pátý mač bohužel potvrdil pravidlo můj dům, můj hrad. Klášterecký brankář nedovolil děčínským střelcům skórovat a dotáhl svůj tým k rozhodujícímu vítězství 3:0.

I přes bolavou porážku ve finále play-off 2. ligy skončila sezóna 2011/12 pro Děčín historickým úspěchem. Navíc v ročníku, který se vůbec nerozjížděl dobře. Medvědi však ukázali obrovskou vůli, jenž je dotáhla do nezapomenutelného finále.

Soupiska
brankáři: Lukáš Lavinger, Michael Petrásek, Vojtěch Sklíba, Marek Šticha, Aleš Zámostný
obránci: Dominik Adámek, Martin Bulva, Václav Drahorád, Filip Dvořák, Ondřej Hříbal, Jan Kaltenböck, Lukáš Místecký, David Mizera, Jan Molnár, Petr Nikl, Petr Sádovský, Petr Saska, Milan Stezka
útočníci: Martin Baránek, Milan Böhm, Jaroslav Češka, Lukáš Drnec, Jan Filipovský, Ondřej Chládek, Kamil Chvátal, David Keltner, Štěpán Kuchynka, Ondřej Luka, David Myšík, Michal Oliverius, Ondřej Pekárik, Jakub Pořický, Václav Racek, Jan Rudovský, Jindřich Růžek, Petr Řídel, Miloš Stibor, Marek Šetka, Martin Šnajdr, Radim Vacek, Tomáš Vávra, Lukáš Zika

Tabulka po základní části

zdroj: www.hokej.cz


Kanadské bodování týmu

zdroj: www.hokej.cz

Přehled odehraných zápasů




Předchozí článek

Následující článek

Partneři

Více
Úvod